Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kisir-salatka-z-bulguru-i-pomidorow
Kisir - sałatka z bulguru i pomidorów
Turecka wersja libańskiej sałatki tabbouleh. Bardzo smaczna i odświeżająca w upalny dzień.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g (ćwierć kilo) bulguru
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki melasy z granatów
5 łyżek oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
pół łyżeczki pokruszonej ostrej papryczki chillii
świeża papryczka chilli (czerwona lub zielona)
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej mięty
6 cebulek dymek
2 duże pomidory
Opis przyrządzania:
Bulgur wsypujemy do dużej miski. Zalewamy dużą ilością wrzącej, osolonej wody i zostawiamy w spokoju na pół godziny. Po tym czasie bulgur powinien już być miękki. Odsączamy bulgur na gęstym sicie, odciskając nadmiar wody. W misce mieszamy pastę pomidorową, melasę z granatów, oliwę z oliwek, sok z cytryny, ostrą papryczkę i sól do smaku. Wrzucamy bulgur i dobrze mieszamy. Papryczkę chilli czyścimy z nasion i bardzo drobno siekamy. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Dymkę również drobno siekamy. Pomidory - tu niespodzianka: nie siekamy, a kroimy w drobną kostkę. Przed samym podaniem dodajemy warzywa do bulguru i mieszamy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024