Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kir
Kir
Jeden z najsłynniejszych aperitifów na świecie, którego autorstwo przypisywane jest merowi Dijon o nazwisku Kir.
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
20 ml likieru z czarnej porzeczki (cassis)
białe wytrawne wino (Bourgogne Aligote)
Opis przyrządzania:
Do kieliszka do białego wina wlewamy likier z czarnej porzeczki. Dopełniamy zimnym białym wytrawnym winem z Burgundii - klasycznie Bourgogne Aligote. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024