Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kimchi-na-szybko-koreanska-salatka-z-kapusty
Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)
Zasadniczo kimchi jest sałatką z pekińskiej kapusty kiszonej z rzodkwią i ostrą papryką (patrz: Kimchi), ale ta wersja jest prostsza i nie wymaga długiego oczekiwania na rezultat. Zwana jest shang kimchi, czyli (ponoć, koreański nie leży w granicach moich lingwistycznych możliwości) sałatką letnią.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Korea
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg kapusty pekińskiej
3 łyżki grubej soli
6 dużych ząbków czosnku
łyżka ziaren sezamu
2-3 łyżki ostrej pasty paprykowej (najlepiej koreańskiej - oczywiście)
łyżka oleju sezamowego
Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Kroimy liście w kawałki - tradycyjnie nie są to paski - i płuczemy na sicie. Starannie osączamy, wkładamy do dużej miski i mieszamy z solą. Obciążamy - na przykład talerzykiem i słojem z wodą - i odstawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż będzie złoty. Zsypujemy z patelni i studzimy.
Po 3 godzinach kapustę przepłukujemy na sicie zimną wodą i osuszamy.
Mieszamy kapustę z czosnkiem i sezamem. Dodajemy pastę paprykową - udało mi się ją ostatnio dostać w Warszawie, ale może być też łatwiej dostępna tajska lub sambal oelek, używałam też... kalabryjskich ostrych papryczek - i olej sezamowy.
Starannie wszystko mieszamy, przykrywamy (ta masa czosnku!) i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Uwaga - sałatka jest bardzo ostra!!! (ale bardzo pyszna...)
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024