Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Keks-mojej-Mamusi

Keks mojej Mamusi

Na Boże Narodzenie keks być musi - bakalie symbolizują wszak dostatek, jaki ma stać się naszym udziałem w kolejnym roku. Ja zaś zwyczajnie bardzo ten keks lubię, a bakalie daję do niego, jakie mam pod ręką (w tym roku między innymi orzechy pekanowe, figi, anżelikę w cukrze i smażone skórki z grejpfruta).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2 foremki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g miękkiego masła plus trochę do smarowania foremek
garść tartej bułki do foremek
5 jajek
250 g cukru
250 g mąki plus 2 łyżki do osypania bakalii
płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki brandy
400 g mieszanych bakalii (patrz tekst przepisu)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 średnie keksówki (nomen omen) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką (nadmiar bułki wytrząsamy). Masło wkładamy do miski i ręcznym mikserem ubijamy na puch. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Cały czas ubijając, dodajemy do masła po jednym żółtku, po łyżce mąki (z tych 250 g) i po łyżce cukru, naprzemiennie(jeśli masa się w pewnym momencie zetnie, nic nie szkodzi). Zostawiamy mniej więcej 3 łyżki mąki i mieszamy ją z proszkiem. Do utartego ciasta dodajemy brandy i starannie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. dodajemy mąkę z proszkiem i znów mieszamy. Teraz bakalie - powinny być reprezentowane zarówno suszone lub smażone w cukrze owoce, jak i orzechy z migdałami. A zatem: skórka pomarańczowa, cytrynowa lub grejpfrutowa w cukrze; wiśnie z konfitury lub nalewki; suszone figi, daktyle, morele, gruszki, śliwki, brzoskwinie; kandyzowany ananas, papaja, melon; rodzynki jasne i ciemne; orzechy włoskie, laskowe, pekanowe, brazylijskie; migdały. No i co tam jeszcze nam do głowy wpadnie. Wszystkie bakalie dość drobno kroimy i mieszamy z 2 łyżkami mąki (dzięki temy nie opadną lub przynajmniej opadną mniej). Dodajemy do ciasta i starannie mieszamy. Przekładamy keks do wysmarowanych foremek i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut - aż ciasto się przyrumieni, a patyczek wbity weń, wyjdzie suchy. Keks wyjmujemy i studzimy. Przechowujemy zawinięty w folię aluminiową - a przechowuje się bardzo dobrze.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024