Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Keczup-z-czerwonych-porzeczek

Keczup z czerwonych porzeczek

Bardzo oryginalny sos... Nigdy go jeszcze nie próbowałam, ale czekam tylko na porzeczkowy sezon!

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
40 g korzenia imbiru
50 g brązowego cukru
200 g czerwonych porzeczek (bez szypułek)
4 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki pasty pomidorowej
150 ml dobrego keczupu

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i bardzo drobno siekamy. Cukier wsypujemy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się skarmelizuje, dodajemy umyte czerwone porzeczki i ocet winny. Gotujemy, aż karmel się rozpuści, a porzeczki rozpadną. Dodajemy pastę pomidorową i keczup i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzący keczup przelewamy do wysterylizowanych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024