Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Keczup-z-czerwonych-porzeczek
Keczup z czerwonych porzeczek
Bardzo oryginalny sos... Nigdy go jeszcze nie próbowałam, ale czekam tylko na porzeczkowy sezon!
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
40 g korzenia imbiru
50 g brązowego cukru
200 g czerwonych porzeczek (bez szypułek)
4 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki pasty pomidorowej
150 ml dobrego keczupu
Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i bardzo drobno siekamy. Cukier wsypujemy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się skarmelizuje, dodajemy umyte czerwone porzeczki i ocet winny. Gotujemy, aż karmel się rozpuści, a porzeczki rozpadną. Dodajemy pastę pomidorową i keczup i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzący keczup przelewamy do wysterylizowanych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024