Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kawior-paprykowy

Kawior paprykowy

Kolorowy dodatek do białej ryby, piersi z kury z grilla albo jajek na twardo. Dobrze się sprawdza również jako nadzienie do małych babeczek z kruchego niesłodkiego ciasta na przyjęciach koktajlowych.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 czerwona i 1 żółta papryka (obie upieczone i bez skórki)
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
garść włoskich orzechów
ocet winny
ostra papryka

Opis przyrządzania:
Obie papryki drobno kroimy. Ząbek czosnku obieramy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy przebieramy i drobno siekamy. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Dorzucamy paprykę i orzechy, dolewamy 2 łyżki oliwy i nieco octu winnego do smaku. Solimy i doprawiamy ostrą papryką. Dusimy na małym ogniu, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Podajemy na letnio lub zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024