Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kartofelki-z-czosnkiem

Kartofelki z czosnkiem

Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg małych kształtnych ziemniaków
główka czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
listek laurowy
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, osuszamy w czystej ściereczce. Główkę czosnku obieramy z białych, pergaminowych łusek i dzielimy na ząbki - z ząbków nie zdejmujemy skórki. Rozmaryn myjemy i osuszamy. W sporym, ciężkim garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy ziemniaki i smażymy, mieszając, na sporym ogniu, aż zaczną się rumienić (jakieś 10 minut). Zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy ząbki czosnku, rozmaryn i listek laurowy. Garnek przykrywamy i dusimy kartofelki przez 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minut doprawiamy ziemniaki solą (najlepiej grubą) i pieprzem, mieszamy i dusimy dalej. Podajemy prosto z garnka, do właściwie każdego mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024