Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karczochy-z-kiszona-cytryna

Karczochy z kiszoną cytryną

Znakomity przepis nieocenionej Claudii Roden. Tę sałatkę podajemy na przystawkę wraz z innymi środkowowschodnimi pastami i sałatkami, z dodatkiem arabskiego chleba.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Kraje Środkowego Wschodu

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spodów karczochów (ze słoika lub puszki)
2 ząbki czosnku
4 gałązki koperku
1 kiszona cytryna (Kiszone cytryny na szybko)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Karczochy starannie odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie. Osączamy i osuszamy ściereczką, po czym kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure ze szczyptą soli.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cytrynę szybko płuczemy i kroimy w kostkę (jeśli była kupiona lub kiszona w domu w tradycyjny sposób, usuwamy środek i używamy wyłącznie skórkę).
Mieszamy razem karczochy, czosnek, koperek, cytrynę i 4-5 łyżek oliwy, po czym doprawiamy wszystko spora dozą świeżo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024