Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karczochy-po-prowansalsku

Karczochy po prowansalsku

Przepyszne świeże karczochy w mocno czosnkowym, ale delikatnym sosie. Przyznam, że jeśli mam jeszcze w domu jakieś świeże zioła, to też je dorzucam do garnka - doskonały jest szczególnie estragon, ale i rozmaryn się nada. Świetna przystawka przed kolacją w stylu śródziemnomorskim.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
16 małych karczochów (zwanych we Francji artichauts violets)
8 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
kieliszek białego wytrawnego wina
3 gałązki świeżego tymianku

Opis przyrządzania:
Bardzo ostrym nożem odcinamy każdemu karczochowi połowę kwiatu (w poprzek, rzecz jasna). Odłamujemy listek po listku, aż pokażą się wewnętrzne, jasnozielone listki. Listki na czubku karczocha rozchylamy i łyżeczką do robienia kulek z melona wydłubujemy czerwonawy włochaty środek. Łodyżki przycinamy do 3 cm i obieramy z wierzchniej warstwy. Przygotowane karczochy wkładamy do wody zakwaszonej cytryną (bo inaczej strasznie ściemnieją).
Siekamy razem czosnek i umytą natkę.
W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wkładamy karczochy i osmażamy ze wszystkich stron przez 10 minut. Teraz ustawiamy karczochy w rondlu łodyżkami do góry, solimy oraz (pardon) pieprzymy. Wlewamy kieliszek wina i tyle samo wody. Dodajemy czosnek z pietruszką i 3 gałązki świeżego tymianku. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu jakieś pól godziny do 40 minut, aż będą naprawdę miękkie.
Przekładamy karczochy na półmisek, a wywar gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż zredukuje się do mniej więcej 1/3 szklanki. Polewamy karczochy sosem i podajemy albo ciepłe, albo w pokojowej temperaturze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024