Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kalmary-z-papryka-i-czerwona-cebulka

Kalmary z papryką i czerwoną cebulką

Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mini kalmarów
2 czerwone cebule
strąk zielonej papryki
strąk żółtej papryki
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
cytryna do podania

Opis przyrządzania:
Kalmary czyścimy - zazwyczaj trzeba zdjąć zewnętrzną błonkę, oddzielić macki od tułowia, z tułowia wyjąć fiszbin, a z macek takie czarne coś. Czasem te mini kalmary sprzedawane są już dokładnie oczyszczone i nie trzeba robić tych wszystkich zabiegów wstępnych. Tak, czy owak, trzeba je umyć i dobrze osuszyć.
Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w średnio cienkie plasterki.
Obie papryki kroimy wzdłuż, pozbawiamy ogonków, nasionek i białych części, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski lub drobną kostkę (tak robią w tym brukselskim lokalu).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę z papryką i smażymy na sporym ogniu, aż warzywa z miękną i zaczną ledwo co się rumienić po brzegach. Solimy, mieszamy i zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Na bardzo gorącą wrzucamy połowę kalmarów (nie wszystkie naraz, bo zaczną się dusić we własnym sosie, a nie smażyć) i smażymy, na dużym ogniu, przez 3-4 minuty. Powinny stracić swą naturalną szklistość. Usmażone kalmary zdejmujemy z patelni i dokładamy do papryki.
Na patelnię wlewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy. Wrzucamy resztę kalmarów, smażymy je, jak poprzednio. Kiedy będą gotowe, dodajemy czosnek, mieszamy, po czym wrzucamy cebulę, paprykę i usmażone już kalmary.
Podgrzewamy chwilę, mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym podajemy prosto z patelni, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024