Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jeszcze-jedna-zielona-salatka

Jeszcze jedna zielona sałatka

Wiosenna pyszna sałatka, podawana na ciepło. Kilka płatków świeżego parmezanu zaostrza smak.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) bardzo drobnego bobu
pęczek zielonych szparagów
200 g zielonego groszku
4 garście malutkich listków szpinaku
1/2 pęczka świeżej mięty
pęczek świeżej bazylii
oliwa z oliwek
cytryna
50 g świeżego parmezanu w cienkich płatkach

Opis przyrządzania:
Bób wrzucamy na pół minuty do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ziarnka ze skórki.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, płuczemy.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy szparagi. Po 2 minutach dorzucamy bób, a po kolejnych 2 - groszek. Kiedy woda znów się zagotuje, wszystkie warzywa odcedzamy na sicie.
Szpinak, listki mięty i bazylii płuczemy i osuszamy, mieszamy razem i rozkładamy na 4 talerzach.
Robimy sos: ukręcamy razem 3 łyżki oliwy i 2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Odcedzone warzywa mieszamy z sosem i odstawiamy, aż trochę ostygną. Ciepłe warzywa rozkładamy na listkach szpinaku z ziołami i posypujemy płatkami parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024