Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jesienna-zupa-z-pomidorow

Jesienna zupa z pomidorów

Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (Czosnkowa bułka), mamy doskonały weekendowy lunch.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spora cebula
1 i 1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 dorodne ząbki czosnku
4 szklanki chudego rosołu z kury (dla wegetarian - wywaru z warzyw)
oliwa z oliwek
łyżeczka startej skórki cytrynowej
łyżka masła
garść listków bazylii (umytych i osuszonych)

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Połowę pomidorów wkładamy na chwilę do wrzącej wody, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki. Miąższ kroimy w zgrabną kostkę. Resztę pomidorów tylko myjemy i grubo siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zrobi się przezroczysta, ale nie zacznie się rumienić.
Dodajemy siekane pomidory - te ze skórką i pestkami - i chwilę podsmażamy, mieszając. Wlewamy rosół/wywar i wrzucamy czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i gotujemy zupę przez pół godziny.
Teraz zdejmujemy pokrywkę i gotujemy zupę przez kolejne pół godziny, dając się jej zredukować i zagęścić. Miksujemy i przecieramy przez sitko (do tego samego garnka, nie ma co zmywać!).
Dodajemy obrane, wypestkowane i posiekane pomidory oraz sól i pieprz do smaku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i wolniutko gotujemy przez 10 minut.
Tuz przed podaniem dodajemy startą skórkę cytrynową i masło. Już na talerzach ozdabiamy każdą porcję kilkoma listkami bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020