Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jarzynka-z-cukinii-we-wloskim-stylu
Jarzynka z cukinii we włoskim stylu
Maleńkie cukinie duszone z gremolatą. Dobre do kurczaka lub białej ryby.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 maleńkich cukinii (do 10 cm długości)
oliwa z oliwek
2 cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Opis przyrządzania:
Cukinie gotujemy w posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą. Gdy wystygną, osuszamy i dzielimy wzdłuż na pół, po czym smarujemy oliwą - 2 łyżki. Połówki cukinii układamy na półmisku i posypujemy gremolatą. W tym celu ścieramy skórkę ze sparzonych cytryn i mieszamy z siekaną natką pietruszki i 2 usiekanymi ząbkami czosnku. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy do pieczonego drobiu lub ryby.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024