Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-zapiekane-ze-szparagami

Jajka zapiekane ze szparagami

Prawdziwie wiosenne danie w smakowitej tonacji biało-żółto-zielonej. Świetna przystawka na niedzielny obiad dla rodziny lub przyjaciół - ładna, niekrępująca i można wszystko przygotować wcześniej. Samo zapiekanie trwa tylko 10 minut!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania foremek
12 zielonych szparagów
100 g mrożonego groszku
2 łyżki siekanego świeżego estragonu
12 łyżek gęstej śmietany
50 g świeżo startego parmezanu
4 jajka

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 4 żaroodporne miseczki o średnicy około 10 cm i głębokości co najmniej 4 cm smarujemy masłem. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w centymetrowe kawałki. Nastawiamy garnek osolonej wody i kiedy się zagotuje, wrzucamy szparagi i groszek. Blanszujemy warzywa przez 2 minuty, po czym dobrze osączamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy raz jeszcze i solimy oraz - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy siekany estragon, mieszamy i rozkładamy sprawiedliwie do przygotowanych miseczek. Śmietanę mieszamy z tartym parmezanem i polewamy warzywa. Do każdej miseczki wbijamy jajko, ostrożnie, żeby się żółtko nie rozlało. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 10-12 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko wciąż płynne. Podajemy prosto z piekarnika, z bagietką lub grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024