Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-zapiekane-ze-szparagami
Jajka zapiekane ze szparagami
Prawdziwie wiosenne danie w smakowitej tonacji biało-żółto-zielonej. Świetna przystawka na niedzielny obiad dla rodziny lub przyjaciół - ładna, niekrępująca i można wszystko przygotować wcześniej. Samo zapiekanie trwa tylko 10 minut!
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło do smarowania foremek
12 zielonych szparagów
100 g mrożonego groszku
2 łyżki siekanego świeżego estragonu
12 łyżek gęstej śmietany
50 g świeżo startego parmezanu
4 jajka
Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 4 żaroodporne miseczki o średnicy około 10 cm i głębokości co najmniej 4 cm smarujemy masłem. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w centymetrowe kawałki. Nastawiamy garnek osolonej wody i kiedy się zagotuje, wrzucamy szparagi i groszek. Blanszujemy warzywa przez 2 minuty, po czym dobrze osączamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy raz jeszcze i solimy oraz - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy siekany estragon, mieszamy i rozkładamy sprawiedliwie do przygotowanych miseczek. Śmietanę mieszamy z tartym parmezanem i polewamy warzywa. Do każdej miseczki wbijamy jajko, ostrożnie, żeby się żółtko nie rozlało. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 10-12 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko wciąż płynne. Podajemy prosto z piekarnika, z bagietką lub grzankami.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024