Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-po-wiedensku-w-szklance

Jajka po wiedeńsku (w szklance)

Zdecydowanie moje ulubione jajka. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej musztardy, ale nie jest to konieczne.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Austria - przynajmniej teoretycznie

Liczba porcji: dowolna - 2 jajka na porcję

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
jajka (po 2 na porcję)
masło
ewentualnie ostra musztarda

Opis przyrządzania:
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 4 minuty, po czym wyjmujemy z wody i wkładamy na chwilę pod strumień zimnej wody. Starając się nie oparzyć, rozbijamy jajka nad szklanką i - pomagając sobie łyżeczką - wydłubujemy jajka ze skorupek. Dodajemy kawałek masła, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy natychmiast, ewentualnie z odrobiną ostrej musztardy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024