Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-po-wiedensku-w-szklance
Jajka po wiedeńsku (w szklance)
Zdecydowanie moje ulubione jajka. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej musztardy, ale nie jest to konieczne.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Austria - przynajmniej teoretycznie
Liczba porcji: dowolna - 2 jajka na porcję
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
jajka (po 2 na porcję)
masło
ewentualnie ostra musztarda
Opis przyrządzania:
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 4 minuty, po czym wyjmujemy z wody i wkładamy na chwilę pod strumień zimnej wody. Starając się nie oparzyć, rozbijamy jajka nad szklanką i - pomagając sobie łyżeczką - wydłubujemy jajka ze skorupek. Dodajemy kawałek masła, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy natychmiast, ewentualnie z odrobiną ostrej musztardy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024