Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-po-lotarynsku
Jajka po lotaryńsku
Klasyczne francuskie danie, doskonałe na niedzielne śniadanie (do rymu wyszło, ale to niechcący). Najładniej byłoby mieć specjalne jednoosobowe naczynka żaroodporne (żeby się 2 jajka zmieściły)...
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Francja-Lotaryngia
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
4 cienkie plasterki sera gruyere
2 jajka
2-3 łyżki gęstej kremowej śmietany
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Teflonową patelnię stawiamy na dość dużym ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy boczek i smażymy na rumiano. Przekładamy boczek do żaroodpornego naczynia, a na wierzch kładziemy gruyere. Wbijamy jajka - ostrożnie, żeby się żółtka nie rozlały i lekko solimy. Dokoła żółtek wlewamy śmietanę, po czym wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubimy żółtko - w każdym jednak razie powinno być choć częściowo płynne.
Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024