Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-pieczone-w-miseczkach-z-szynki

Jajka pieczone w miseczkach z szynki

Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
6 szerokich (możliwie okrągłych) plastrów surowej szynki
6 jajek
wariant grzybowy:
250 g pieczarek
mała szalotka
łyżka masła
łyżka kwaśnej śmietany
wariant z porami:
2 pory
łyżka masła
łyżka kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Formę do dużych muffinów smarujemy dobrze oliwą i wykładamy plastrami szynki - po jednym plastrze na zagłębienie, brzegi będą wystawać na zewnątrz i tak ma być!
Do każdej szynkowej miseczki wbijamy ostrożnie jajko, lekko solimy i solidnie (pardon) pieprzymy.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej kwadrans, czyli do momentu, kiedy białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne.
Przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki "wyłuskujemy" jajka z formy i stawiamy na ogrzanych talerzach.
Podajemy nie zwlekając.
A teraz warianty: możemy między szynkę a jajko włożyć łyżkę czegoś dobrego, na przykład duszonych grzybów lub takichże porów.
Wariant grzybowy: pieczarki ocieramy z paprochów ściereczką, odcinamy ogonki, a kapelusze drobno siekamy.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i szalotkę i dusimy, mieszając, aż najpierw z grzybów wydzieli się woda, potem wyparuje, a na koniec grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aż masa grzybowa zgęstnieje.
Wkładamy po łyżce masy na dno każdej foremki wyłożonej szynką. Na wierzch wbijamy jajko i pieczemy, jak wyżej.
Wariant z porami: pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy zielone końce i korzonki - będą nam potrzebne tylko części białe i jasnozielone. Kroimy pory wzdłuż na pół, starannie płuczemy między liśćmi, osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pory, solimy i smażymy chwilę, mieszając, aż pory zaczną wiotczeć. Teraz zmniejszamy ogień na najmniejszy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy pory przez 20 minut, aż będą zupełnie miękkie. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy.
Patelnię odkrywamy, do porów dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje.
Wkładamy po łyżce masy na dno każdej foremki wyłożonej szynką. Na wierzch wbijamy jajko i pieczemy, jak wyżej.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024