Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jablka-z-patelni

Jabłka z patelni

Ulubiony przez moje dzieci dodatek do mięsa - potrafią tak zamącić, że zjadają wszystkie jabłka, a mięsko jakoś zostaje...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 jabłka
czubata łyżka masła
2 łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym ćwiartki kroimy wzdłuż na 2 cząstki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy jabłka. Smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zarumienią się od spodu. Kawałki jabłek odwracamy i posypujemy cukrem. Smażymy dalej, aż jabłka będą rumiane i z drugiej strony. Wlewamy kilka łyżek wody, zwiększamy ogień i gotujemy, aż sos lekko się skarmelizuje. Kawałki jabłek odwracamy, by cukier całkowicie się rozpuścił. Podajemy do kurczaka, kotletów schabowych, kotletów mielonych, indyka i tak dalej.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024