Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jablka-karmelowe

Jabłka karmelowe

Jesienny, ciepły deser. Skarmelizowane jabłka podajemy same lub z kulką lodów waniliowych.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 małych renet (lub 4 duże)
100 g cukru
50 g masła

Opis przyrządzania:
Renety obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki (duże renety raczej w ósemki). Posypujemy połową cukru. Na dużej patelni roztapiamy połowę masła i dodajemy resztę cukru. Wrzucamy jabłka i smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się karmelizować. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i smażymy jeszcze kwadrans. Zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę masła w małych kawałkach i szczyptę soli. Potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści i wymiesza z sosem. Nie mieszamy, bo jabłka się rozlecą. Ostrożnie przekładamy jabłka na talerzyki, polewamy sosem karmelowo-maślanym i podajemy gorące.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024