Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jablka-karmelowe
Jabłka karmelowe
Jesienny, ciepły deser. Skarmelizowane jabłka podajemy same lub z kulką lodów waniliowych.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 małych renet (lub 4 duże)
100 g cukru
50 g masła
Opis przyrządzania:
Renety obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki (duże renety raczej w ósemki). Posypujemy połową cukru. Na dużej patelni roztapiamy połowę masła i dodajemy resztę cukru. Wrzucamy jabłka i smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się karmelizować. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i smażymy jeszcze kwadrans. Zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę masła w małych kawałkach i szczyptę soli. Potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści i wymiesza z sosem. Nie mieszamy, bo jabłka się rozlecą. Ostrożnie przekładamy jabłka na talerzyki, polewamy sosem karmelowo-maślanym i podajemy gorące.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024