Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Irlandzka-zupa-cebulowa
Irlandzka zupa cebulowa
Skromna i delikatna zupa-krem. Podajemy z irlandzkim chlebkiem (soda bread) lub - bardziej kontynentalnie - z małymi grzaneczkami.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Irlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg cebuli
czubata łyżka masła
2 szklanki pełnego mleka
duża kromka tostowego chleba
siekany szczypiorek do posypania
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnio małym ogniu, aż cebula będzie szklista, ale nie przyrumieniona. Co jakiś czas mieszamy.
Przekładamy cebulę do garnka i wlewamy 2 szklanki wody. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy porwany w kawałki chleb i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy. Przecieramy przez sitko z powrotem do garnka i dolewamy mleko. Podgrzewamy niemal do wrzenia i doprawiamy raz jeszcze.
Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy z irlandzkim chlebem (soda bread) lub grzaneczkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024