Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Imbirowy-julep
Imbirowy julep
Czyżby amerykańska odpowiedź na Cuba Libre?
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12 kostek lodu
160 ml bourbona (amerykańskiej kukurydzianej whiskey z Kentucky)
puszka bardzo zimnego piwa imbirowego
2 ćwiartki limetki
Opis przyrządzania:
Do dużych szklanek wkładamy po 6 kostek lodu i odstawiamy na 5 minut, żeby szkło się oziębiło.
Wlewamy sprawiedliwie whiskey, dopełniamy piwem imbirowym.
Wrzucamy do każdej szklanki ćwiartkę limetki lub - jeśli tak nam w duszy gra - nacinamy skórkę i zahaczamy cząstki owocu na brzegu szklanki.
Podajemy nie zwlekając.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024