Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Homar-z-ziolowym-maslem

Homar z ziołowym masłem

Danie niesłychanie proste - ale właśnie w tej prostocie tkwi cała ekstrawagancja. Jeśli homar ma być daniem głównym, podajemy go z piure (kremowym, ziołowym lub truflowym); jeśli zaś ma to być przystawka - ze świeżą bagietką.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże ugotowane homary
1/2 cytryny
porcja masła Maitre d' Hotel (Masło Maitre d' Hotel) lub cytrynowo-koperkowego (Masło cytrynowo-koperkowe)

Opis przyrządzania:
Jeśli chcemy sami ugotować homary, zajrzyjmy najpierw do "Krótkiej Gazetki o zabijaniu" (Krótka Gazetka o zabijaniu)...
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Homary kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy całe mięso z tułowia. Zgniatamy szczypce i wyjmujemy mięso także z nich.
Kładziemy mięso na 4 jednoosobowych żaroodpornych talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. Na mięsie rozkładamy masło w małych kawałkach. Wstawiamy talerze do piekarnika na 8-10 minut - masło powinno zacząć się rumienić.
Wyjmujemy i posypujemy sporą ilością pieprzu prosto z młynka.
Podajemy natychmiast - z piure lub świeżą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024