Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gulasz-z-wolowiny-podawany-w-dyni

Gulasz z wołowiny, podawany w dyni

Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg wołowiny na gulasz
duża cebula
6 ząbków czosnku
3 spore ziemniaki o zwartym miąższu
4 marchewki
duży strąk zielonej papryki
olej do smażenia
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka wywaru z wołowiny
łyżka ziaren zielonego pieprzu (ze słoiczka)
duża dynia (tak z 5 kg)

Opis przyrządzania:
Mięso czyścimy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy w gulaszową kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i gniazda nasienne, myjemy, po czym kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy kilkanaście kostek mięsa i osmażamy na rumiano. Przekładamy do garnka. Jeśli trzeba, dolewamy ciut oleju, wrzucamy następne kostki mięsa i tak dalej, aż całe mięso będzie usmażone.
Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodajemy do mięsa.
Do garnka z mięsem dodajemy teraz ziemniaki, marchewkę i paprykę. Wlewamy wino i wywar, dodajemy zielony pieprz i trochę soli i stawiamy na ogniu.
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy gulasz przez 2 godziny.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy dynię: wokół ogonka wycinamy kółko o średnicy powiedzmy 20 cm. Ze środka dyni wyjmujemy nasiona i włókniste części, dużą łyżką skrobiemy ścianki, żeby wnętrze było jak najczystsze.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Dynię stawiamy na blasze i napełniamy gulaszem. Nakrywamy odciętą "czapeczką" i smarujemy lekko olejem. Wstawiamy dynię do piekarnika na 1 i 1/2 do 2 godzin - dynia powinna być miękka, ale nie można jej przepiec, żeby się nie rozwaliła i nie wypuściła z siebie wrzącego gulaszu.
Dynię podajemy na stół - łyżką wazową nakładamy gulasz, skrobiąc jednocześnie dyniową wazę, żeby w każdej porcji znalazło się trochę upieczonego dyniowego miąższu.
Do tego wystarczy bagietka. I butelka wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024