Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzaneczki-z-kaszanka

Grzaneczki z kaszanką

Świetny sposób na przerobienie skromnej kaszanki w zakąskę koktajlową.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cienka bagietka
czosnek
masło
cienka kaszanka lub krupniok
zielone jabłko
czerwone jabłko

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy w kromeczki o grubości centymetra. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z masłem - powiedzmy czubata łyżka na ząbek czosnku, to wystarczy nam do posmarowania jakichś 10 kromek. Kromki bagietki smarujemy cienko masłem. Układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż bagietka zrobi sie rumiana. W tym czasie kroimy kaszankę na tyle plasterków o grubości centymentra, ile mamy grzanek. Teflonową patelnię stawiamy na ogniu. Na gorącą, suchą patelnię kładziemy plastry kaszanki i smażymy na średnim ogniu na chrupko - po 2 minuty z każdej strony. Kaszankę przewracamy bardzo ostrożnie kuchenną łopatką, żeby się nie rozpadła. Jabłka myjemy,ale nie obieramy. Kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i każdy kawałek kroimy na cienkie plasterki (z kawałkiem skórki na wierzchu).. Na upieczone grzanki kładziemy po plasterku usmażonej kaszanki i po 2 plasterki jabłka - jeden z zieloną skórką, a drugi z czerwoną. Podajemy na ciepło, choć nie na gorąco, gdyż kawałek kaszanki prosto z patelni, wsadzony na jeden raz do ust, może uczynić straszne szkody!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024