Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grecki-kurczak-z-cytryna-i-tymiankiem

Grecki kurczak z cytryną i tymiankiem

Oczywiście można takie udka upiec na grillu, ale to może, jak się ociepli...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 nogi z kurczaka
2 cytryny
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy nadmiar tłuszczu i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Solimy i - pardon - pieprzymy, wkładamy do płaskiego naczynia. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, wyciskamy sok. Sok i łyżeczkę skórki mieszamy z 4 łyżkami oliwy i niedużą ilością soli. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce, dodajemy do oliwy z cytryną. Tymianek myjemy i osuszamy, rozrywamy na kawałki i kładziemy na udkach. Polewamy mięso marynatą, przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na mniej więcej 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Udka z kurczaka przekładamy na blachę (wraz z tymiankiem) i z wierzchu polewamy marynatą - powiedzmy po łyżeczce na udko. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut, aż mięso będzie upieczone (nakłute w najgrubszym miejscu wydzieli sok przezroczysty, nie różowy) i przyrumienione. W trakcie pieczenia polewamy mięso resztą marynaty, a potem sosem zbieranym z blachy. Upieczone udka przekładamy na półmisek, posypujemy resztą skórki cytrynowej, zaś sos od pieczenia podajemy osobno w miseczce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024