Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grecka-marynata-jogurtowa
Grecka marynata jogurtowa
Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: na 400-500 g mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 szklanki (125 ml) greckiego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
łyżka soku pomidorowego
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Opis przyrządzania:
Mieszamy razem jogurt, sok z cytryny, sok pomidorowy, paprykę i kmin, dodając sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024