Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gratin-z-kalafiora
Gratin z kalafiora
Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ładny kalafior
2 średnie cebule
pęczek szczypiorku
200 g sera gruyere
3 łyżki masła
szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
sól selerowa
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Kalafior starannie myjemy, odcinamy grubą łodygę. Ostrym nożem kroimy kalafior w cienkie plasterki - będzie się kruszył, ale to nic nie szkodzi.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ser gruyere ścieramy na grubej tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się zeszkli i zacznie rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
Dodajemy śmietankę, starty ser, 3/4 szczypiorku i łyżeczkę soli selerowej. Starannie mieszamy.
Dodajemy kalafior, mieszamy i przekładamy do sporej żaroodpornej formy, wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse (45 minut) mniej więcej - zapiekanka powinna dobrze się przyrumienić.
Wyjmujemy gratin z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, żeby kalafior doszedł do siebie.
Tuż przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024