Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-cynamonowe
Gofry cynamonowe
Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g masła
200 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia (na koniec noża)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szklanka (250 ml) mleka
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
4 jajka
50 g cukru
2 łyżki rumu
klarowane masło do pieczenia
Opis przyrządzania:
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy razem mleko i śmietankę. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do mleka ze śmietanką, zaś białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Mieszankę mleczno-śmietankowo-żółtkową dodajemy do mąki, cały czas mieszając, najlepiej mikserem. Dodajemy rum. Ubite białka delikatnie mieszamy z ciastem , a na koniec dolewamy roztopione masło. Gofrownicę smarujemy klarowanym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024