Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gnocchi-zapiekane-z-grzybami-i-mascarpone
Gnocchi zapiekane z grzybami i mascarpone
Solidna kolacja we włoskim stylu. Jeśli już kompletnie, ale to kompletnie nie mamy ochoty robić sami sosu, bierzemy jakiś gotowy, ale naprawdę dobry sos pomidorowy.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
50 g suszonych grzybów
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
szklanka dobrego soku pomidorowego
1/2 kg gotowych (lub oczywiście domowych) gnocchi
2 garści liści młodego szpinaku
200 g mascarpone
100 g mozarelli
50 g świeżo startego parmezanu
Opis przyrządzania:
Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy na pół godziny. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W grubym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podsmażamy czosnek. Wlewamy sok pomidorowy. Grzyby odcedzamy, a wodę z ich moczenia dolewamy do rondla. Same grzyby drobno siekamy i też dodajemy do rondla. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy, aż sos zgęstnieje (sos, rzecz jasna, można zrobić wcześniej). Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a kiedy będą gotowe, starannie odcedzamy. Jeżeli sos zrobiliśmy wcześniej, to teraz go podgrzewamy do zagotowania, po czym dodajemy dobrze opłukany szpinak. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy gnocchi, mieszamy i przekładamy do ładnego naczynia do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy łyżką kleksy mascarpone. Mozarellę kroimy w kostkę, posypujemy gnocchi. Wszystko oprószamy parmezanem i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy wierzch się zarumieni, a sos będzie bąblował, podajemy gnocchi na stół.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024