Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gnocchi-z-sosem-gruszkowym

Gnocchi z sosem gruszkowym

Bardzo sycące danie, w którym słodko-kwaśny smak gruszek przyjemnie kontrapunktuje kremową słoność sosu - hm, w każdym razie to jest bardzo smaczne...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 dojrzałe gruszki
cytryna
cebula
oliwa z oliwek
100 ml wywaru z warzyw
350 ml kremowej śmietanki
200 g sera gorgonzola
1 kg gotowych gnocchi
garść wyłuskanych włoskich orzechów

Opis przyrządzania:
Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kawałki tak, by na każdym był pasek skórki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, jakieś 10 minut. Dolewamy wywar i śmietankę, zwiększamy ogień i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Gorgonzolę kroimy w kostkę i połowę dodajemy do zredukowanego sosu. Kiedy się rozpuści, dodajemy kawałki gruszek i gotujemy 3-4 minuty. W tak zwanym międzyczasie nastawiamy garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy gnocchi i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy, mieszamy z sosem i resztą gorgonzoli. Orzechy grubo siekamy, posypujemy gnocchi i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024