Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gniecione-ziemniaki-po-wlosku

Gniecione ziemniaki po włosku

Bardzo chrupiące, rumiane kartofelki, lubiane zasadniczo przez całą rodzinę. Przyprawiamy je mieszanką włoskich przypraw, a podajemy do pieczonego mięsa, grillowanego mięsa, kiełbasek, ryby z grilla, szaszłyków...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
18 niedużych ziemniaków (dowolnych)
oliwa z oliwek
gałązka świeżego rozmarynu
łyżka nasion kopru włoskiego
łyżeczka pokruszonej ostrej papryczki chilli (suszonej)
łyżeczka grubej soli

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka (nieobrane). Zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, stawiamy na ogniu i gotujemy 10-15 minut - ziemniaki powinny być niemal-niemal ugotowane. Odcedzamy na sicie i czekamy, aż troszkę przestygną.
Dużą blachę smarujemy oliwą.
Obieramy igły rozmarynu z gałązki i drobno je siekamy. Mieszamy z koprem włoskim, papryczką chilli i solą.
Ziemniaki wykładamy na blachę i posługując się tłuczkiem do kartofli, rozgniatamy każdy ziemniak, aż będzie miał mniej więcej pół centymetra grubości i będzie wyglądał, jakby ktoś na nim z rozmachem usiadł. W zależności od wielkości pierwotnej ziemniaków oraz od stopnia naszej determinacji, być może trzeba będzie przełożyć ziemniaki na drugą blachę, również posmarowaną oliwą.
Każdy ziemniak skrapiamy lekko oliwą i posypujemy mieszanką solno-ziołową.
Wstawiamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej godzinę lub chwilę dłużej, aż ziemniaki będą rumiane, nawet lekko przypieczone na bokach i chrupiące.
Podajemy natychmiast, do mięsa, ryby lub - prawdę mówiąc - czegokolwiek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024