Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gniecione-ziemniaki
Gniecione ziemniaki
Bardzo zabawne ziemniaczki, doskonałe do każdego mięsa. Przy gnieceniu nie używajmy całej nagromadzonej w nas agresji - chodzi o to, by kartofelki rozpłaszczyć, a nie rozpylić po całej kuchni.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12 młodych ziemniaków równej wielkości
oliwa z oliwek
gruba sól
Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy mniej więcej 15 minut - tak, by ziemniaki były ugotowane, ale się nie rozpadły. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i układamy na czystej ściereczce, żeby obeschły. Kiedy nieco przestygną, rozgniatamy każdy ziemniak ręką tak, by skórka popękała, a ziemniak uzyskał grubość około centymetra. Łopatką kuchenną przekładamy ziemniaki na przygotowaną blachę. Skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny. Podajemy prosto z pieca.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024