Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gazpacho-z-bazylia
Gazpacho z bazylią
Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 dojrzałe pomidory
strąk czerwonej papryki
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 kromki tostowego chleba
2 pęczki bazylii
2 szklanki dobrego soku pomidorowego
szklanka zimnego wywaru z warzyw
4 łyżki octu z sherry
oliwa z oliwek
Tabasco
Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i siekamy. Paprykę kroimy na pół, usuwamy pestki i starannie płuczemy. kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Z chleba ścinamy skórkę. Do blendera lub malaksera wkładamy pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, chleb podarty na kawałki i listki obrane z jednego pęczka bazylii. Miksujemy, dolewając po trochu sok z pomidorów, na gładką zupę. Przelewamy gazpacho do miski, dolewamy wywar, ocet z sherry, 5 łyżek oliwy i łyżeczkę Tabasco. Mieszamy. Dodajemy sól do smaku i łyżeczkę cukru. Starannie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zupa powinna być naprawdę zimna! Podajemy zupę w miseczkach, posypaną listkami bazylii z drugiego pęczka i skropioną oliwą.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024