Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fusilli-z-karczochami-i-oliwkami

Fusilli z karczochami i oliwkami

Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g fusilli
puszka lub słoik karczochów
150 g dobrych zielonych oliwek
4 łyżki orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
4 garści listków młodego szpinaku
świeżo starty parmezan

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Karczochy starannie odsączamy na sicie i kroimy pionowo na pół. Z oliwek wyjmujemy pestki (jeśli były z pestkami...) i kroimy wzdłuż na pół. Patelnię stawiamy na ogniu. Na rozgrzaną wrzucamy orzeszki piniowe i podpiekamy je na złoto, cały czas mieszając, gdyż wyjątkowo łatwo się przypalają. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok, zaś na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie gorąca, wkładamy karczochy, przeciętą stroną do patelni. Smażymy, aż karczochy będą rumiane. Dodajemy oliwki i smażymy jeszcze chwilę. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy opłukany szpinak oraz gorące karczochy z oliwkami i szybko mieszamy. Posypujemy orzeszkami piniowymi i natychmiast podajemy, z dodatkiem tartego parmezanu do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024