Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Frittata-ze-szparagami

Frittata ze szparagami

Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 ziemniaki
pęczek zielonych szparagów
4 cebulki dymki
oliwa z oliwek
6 jajek
ząbek czosnku
40 g tartego parmezanu

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aż wystygną. Zimne ziemniaki obieramy i albo kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na grubej tarce. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie we właściwym miejscu. Odcinamy czubki (jakieś 3 cm), resztę kroimy w plasterki. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulkę i szparagi i dusimy przez 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i tarty parmezan. Mieszamy widelcem. Dodajemy ziemniaki i cebulkę ze szparagami, mieszamy i doprawiamy do smaku, gdyby czegoś brakowało. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy. Wlewamy masę jajeczno-warzywną i smażymy na małym ogniu, aż frittata będzie ścięta i zacznie się od spodu rumienić. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Wstawiamy frittatę na chwilę pod opiekacz, żeby wierzch szybko się ściął. Podajemy na ciepło, nie na gorąco, z sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024