Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Francuska-zupa-z-bazylia
Francuska zupa z bazylią
Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 marchewki
3 ziemniaki
200 g dyni
400 g zielonej fasolki szparagowej
400 g chudego wędzonego boczku
200 g białej świeżej fasoli
125 g drobnego makaronu
2 pomidory
duży pęczek bazylii
2 duże ząbki czosnku
100 g tartego sera gruyere
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Marchewki i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i włókna. Też kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową myjemy, pozbawiamy czubków i ogonków, kroimy każdą w poprzek na 3 części. Boczek opłukujemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy białą fasolę i marchewkę. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 45 minut. Dodajemy ziemniaki, fasolkę szparagową i dynię. Gotujemy kolejne 30 minut (pod przykryciem). Dodajemy makaron i gotujemy, już bez przykrycia, przez 10 minut. W tak zwanym międzyczasie zanurzamy pomidory na 30 sekund we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Bazylię płuczemy i obrywamy listki. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Do malaksera lub blendera wkładamy pomidory bazylię i czosnek. Miksujemy na gładką pastę, dodając na przemian trochę tartego gruyera i 1/2 szklanki oliwy. Przekładamy pistou do wazy i po trochu dodajemy zupę, mieszając. Boczek wyjmujemy i kroimy w kostkę, wkładamy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na 5 minut przed podaniem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024