Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Francuska-salatka-z-ogorkow

Francuska sałatka z ogórków

Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ogórki sałatkowe (średniej wielkości)
mała czerwona cebula
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki świeżej bazylii
łyżka ostrej gładkiej musztardy z Dijon
2 łyżki czerwonego octu winnego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy pestki. Miąższ ogórków kroimy w zgrabne plasterki (a właściwie półplasterki), nie bardzo cienkie. Solimy i odstawiamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie krążki.
Z natki i bazylii obrywamy listki, płuczemy je, osuszamy i drobno siekamy.
Robimy sos: mieszamy musztardę z octem, dodajemy sporą szczyptę cukru, sól i pieprz. Dolewamy 2-3 łyżki oliwy i ukręcamy na gładki sos.
Ogórki osączamy z płynu, który się wydzielił, mieszamy z cebulą, ziołami i sosem.
Starannie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Podajemy na zimno, do pasztetu albo żółtego sera.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024