Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-z-cukinii

Flan z cukinii

Kolejny przykład na to, jak ze skromnej cukinii zrobić danie eleganckie, absolutnie odpowiednie dla gości.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania miseczek
200 g zielonej cukinii
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
łyżka siekanej natki
3 jajka
150 ml kremowej śmietanki
50 g orzeszków piniowych
kilka listków rukoli do ozdoby

Opis przyrządzania:
6 żaroodpornych jednoporcjowych miseczek smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cukinię i podsmażamy na sporym ogniu przez 3-4 minuty. Solimy, dodajemy czosnek i natkę i smażymy jeszcze 2 minuty, ale już na małym ogniu, żeby czosnek się nie spalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do sporej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i energicznie ubijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy cukinię i orzeszki piniowe. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Wlewamy masę do przygotowanych miseczek. Miseczki ustawiamy w głębokiej blaszce i wstawiamy do piekarnika. Wokół wlewamy wrzącą wodę - tyle, by sięgała do połowy miseczek.
Pieczemy flany przez 25 minut, wyjmujemy i chwilę studzimy. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, przejeżdżamy ostrym nożem między flanem a miseczką, po czym odwracamy na talerz. Potrząsamy miseczką razem z talerzem, żeby flany wyskoczyły z miseczek.
Ozdabiamy kilkoma listkami rukoli i podajemy na gorąco, jako przystawkę lub dodatek do mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024