Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-kokosowy
Flan kokosowy
Prościutki krem z mlekiem kokosowym. Podajemy z dojrzałymi miękkimi owocami lub z sałatką ze świeżego ananasa.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
400 ml słodzonego mleka skondensowanego
400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
3 jajka
2 laski wanilii
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy razem 3 rodzaje mleka i jajka. Miksujemy ręcznym mikserem na gładką masę. Strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy czarne lepkie nasionka. Dodajemy nasionka wanilii do mieszanki mleczno-jajecznej. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej kamionkowego, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut, po czym studzimy i podajemy z owocami.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024