Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-kokosowy

Flan kokosowy

Prościutki krem z mlekiem kokosowym. Podajemy z dojrzałymi miękkimi owocami lub z sałatką ze świeżego ananasa.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 ml mleka kokosowego
400 ml słodzonego mleka skondensowanego
400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
3 jajka
2 laski wanilii

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy razem 3 rodzaje mleka i jajka. Miksujemy ręcznym mikserem na gładką masę. Strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy czarne lepkie nasionka. Dodajemy nasionka wanilii do mieszanki mleczno-jajecznej. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej kamionkowego, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut, po czym studzimy i podajemy z owocami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024