Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Figi-pieczone-z-miodem

Figi pieczone z miodem

Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 świeżych dojrzałych fig
3 łyżki dobrego
płynnego miodu
łyżka masła
łyżka pomarańczowego likieru (Cointreau
Grand Marnier
Triple Sec)
pół łyżeczki mielonego cynamonu
świeży tymianek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do małego rondelka wlewamy miód, dodajemy masło, likier pomarańczowy i cynamon. Rozgrzewamy razem, aż składniki się połączą. Figi kroimy na krzyż, ale tak, żeby się nie rozpadły. Nacięcia rozchylamy. Owoce ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy rozgrzanym miodem z dodatkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczone figi posypujemy listkami świeżego tymianku (łyżeczka) i zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, na 10 minut. Podajemy ciepłe, polewając syropem miodowym, który zebrał się w formie do pieczenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024