Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fasolka-urad-z-mlekiem-kokosowym

Fasolka urad z mlekiem kokosowym

Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g łuskanej fasolki urad (białej)
łyżeczka turmeriku
łyżka mielonej kolendry
łyżka pokruszonej ostrej papryki
szklanka mleka kokosowego
7 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
duża cebula
2 zielone papryczki chilli
3 łyżki oleju roślinnego
łyżka nasion kminu rzymskiego
garść siekanej świeżej kolendry do posypania

Opis przyrządzania:
Fasolkę urad (łuskaną i łamaną, o kremowym kolorze) wsypujemy na sito i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do miski i zalewamy wodą tak, by sięgała ponad fasolkę. Odstawiamy na 2 godziny do namoczenia.
Namoczoną fasolkę osączamy na sicie i wsypujemy do garnka. Dodajemy turmerik, kolendrę i paprykę, wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej kwadrans, aż fasolka będzie prawie miękka, a woda niemal całkiem odparuje. Wtedy dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze z 5 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i imbir i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do porcelanowego lub kamiennego moździerza, dosypujemy płaską łyżeczkę soli i rozcieramy na gładkie piure.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w cienkie plasterki (razem z nasionkami, danie powinno być pikantne!).
Wlewamy olej na patelnię i stawiamy na sporym ogniu. Kiedy będzie gorący, wsypujemy kmin rzymski i smażymy, aż zacznie strzelać. Teraz dodajemy imbir z czosnkiem, cebulę i papryczki, mieszamy i smażymy, nadal na sporym ogniu, aż cebula będzie rumiana.
Usmażoną cebulę dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy.
Gotowe danie posypujemy kolendrą i podajemy z indyjskimi chlebkami i jakimś smacznym chutneyem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024