Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farfalle-z-pieczarkami-i-groszkiem

Farfalle z pieczarkami i groszkiem

Makaronowe motylki z treściwym sosem na bazie śmietany. Jeśli nie mamy świeżego groszku, ten mrożony doskonale się nada.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g makaronu farfalle
średnia cebula
200 g małych pieczarek
3 grube plasterki szynki
60 g masła
250 g (ćwierć kilo) zielonego groszku
świeżego lub mrożonego (nie z puszki)
szklanka kremowej śmietanki
żóltko
parmezan

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile jest napisane na opakowaniu. W czasie, kiedy czekamy na zagotowanie wody, przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki. Szynkę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy cebulę i pieczarki i smażymy 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy szynkę i zielony groszek, Roztrzepujemy żółtko ze śmietanką, dodajemy do warzyw na patelni. Przykrywamy i dusimy wszystko razem na maleńkim ogniu 5 minut. Ugotowany makaron polewamy sosem i podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024