Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Falafel-zwany-rowniez-felafel-lub-tamiyya
Falafel (zwany również felafel lub tamiyya)
Podstawa kuchni krajów Środkowego Wschodu. Fantastyczne w smaku kotleciki z grochu włoskiego (czyli cieciorki), bardzo zdrowe i nie tylko wegetariańskie, ale nawet wegańskie. Świetne są w gorącej picie, załadowanej dodatkowo sałatką z surowych warzyw i z jogurtowym (to już nie dla wegan) sosem. To jest jedno z moich najulubieńszych dań na świecie.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia: Kraje Środkowego Wschodu
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
2 szklanki (około 400 g) suszonego grochu włoskiego
mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
4 gałązki świeżej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przyrządzania:
Groch włoski zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy i wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż groch będzie drobno zmielony.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do grochu. Czosnek obieramy, siekamy i też dodajemy do grochu. Natkę i kolendrę myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do grochu. Wsypujemy także kmin i proszek do pieczenia, solimy, wlewamy łyżkę wody i miksujemy wszystko razem na bardzo gęstą pastę. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.
Mokrymi rękoma kręcimy z pasty kulki wielkości orzecha włoskiego. Nagrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni lub w garnku do chwili, w której kostka chleba wrzuconego do oleju zrumieni się w ciągu 15 sekund. Wkładamy po kilka kulek do gorącego oleju i smażymy na ciemnozłoty kolor, czyli jakieś 4-5 minut, co jakiś czas obracając, żeby się rumieniły równomiernie. Usmażone kulki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, po czym podajemy z surowymi warzywami, sosem tzatziki, harissą, pitą i innymi specjałami krajów Środkowego Wschodu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024