Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Escabeche-z-muli
Escabeche z muli
Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 1/2 kg muli
cebula
2 marchewki
oliwa z oliwek
300 ml wytrawnego białego wina
4 łyżki białego octu winnego
3 listki laurowe
gałązka tymianku
łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
łyżka drobnych kaparków
Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu, wrzucamy mule, przykrywamy i trzymamy tak przez kilka minut (co jakiś czas potrząsając patelnią), aż wszystkie się otworzą. Te, które się nie otworzą, wyrzucamy. Otwarte mule studzimy i wyjmujemy ze skorupek, wkładamy do miski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w "zapałkę".
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i marchewkę i rumienimy na sporym ogniu, mieszając.
Wlewamy wino i ocet winny, dodajemy listki laurowe, tymianek, kolendrę i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Solimy do smaku, ale nie za dużo, bo jeszcze dojdą słone kapary.
Bardzo gorącą marynatą zalewamy mule, delikatnie mieszamy i dodajemy odcedzone z zalewy kaparki. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy do wystygnięcia.
Miskę z mulami przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024