Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Escabeche-z-muli

Escabeche z muli

Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg muli
cebula
2 marchewki
oliwa z oliwek
300 ml wytrawnego białego wina
4 łyżki białego octu winnego
3 listki laurowe
gałązka tymianku
łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
łyżka drobnych kaparków

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu, wrzucamy mule, przykrywamy i trzymamy tak przez kilka minut (co jakiś czas potrząsając patelnią), aż wszystkie się otworzą. Te, które się nie otworzą, wyrzucamy. Otwarte mule studzimy i wyjmujemy ze skorupek, wkładamy do miski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w "zapałkę".
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i marchewkę i rumienimy na sporym ogniu, mieszając.
Wlewamy wino i ocet winny, dodajemy listki laurowe, tymianek, kolendrę i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Solimy do smaku, ale nie za dużo, bo jeszcze dojdą słone kapary.
Bardzo gorącą marynatą zalewamy mule, delikatnie mieszamy i dodajemy odcedzone z zalewy kaparki. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy do wystygnięcia.
Miskę z mulami przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024