Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dunskie-jablka-z-boczkiem

Duńskie jabłka z boczkiem

Wprawdzie "Dania jest więzieniem", jak mawiał sfrustrowany duński książę, ale wieprzowinę mają tam doskonałą. Jabłka z boczkiem to przykład szybkiego, podnoszącego na duchu dania, które świetnie rozgrzewa w typowe dla Danii wietrzne jesienne dni. To jedno z ulubionych dań moich dzieci.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Dania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g wędzonego boczku
1 kg czerwonych jabłek
2 łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Boczek kroimy w plastry o grubości mniej więcej 3 mm (najlepiej poprosić o to rzeźnika, u którego kupujemy mięso), odcinając skórę i wycinając chrząstki.
Jabłka myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy jeszcze na pół, tak żeby mieć ósemki.
2 duże i ciężkie patelnie stawiamy na ogniu. Wkładamy plastry boczku i smażymy, aż puszczą tłuszcz. Kiedy zbierze się tego tłuszczu już sporo, odlewamy go do miseczki - dzięki temu boczek będzie się wysmażał na chrupko.
Rumiany i chrupiący boczek przekładamy na jedną patelnię, zaś na drugą wlewamy z powrotem tłuszcz od smażenia. Wkładamy jabłka i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Kiedy będą już przyrumienione z obu stron, posypujemy je cukrem i na chwilę przykrywamy pokrywką. Zwiększamy ogień i dosmażamy jabłka na rumiano, pozwalając, żeby cukier nieco się skarmelizował.
Posypujemy jabłka sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i podajemy z plastrami boczku.
Duńczycy mają skłonność do podawania wielu rzeczy na kromkach chleba, w formie kanapek, i takie jabłka też się do tego nadają.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024