Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dressing-francuski
Dressing francuski
Amerykańska wersja francuskiego sosu winegret.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja/Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki musztardy z Dijon
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Do słoika wlewamy ocet, oliwę i olej. Dodajemy czosnek i musztardę oraz pół łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz do smaku i sporą szczyptę cukru. Słoik zakręcamy i dobrze wstrząsamy, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Sos przechowujemy w lodówce, a przed użyciem wstrząsamy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024