Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Doskonale-ciasto-z-rabarbarem

Doskonałe ciasto z rabarbarem

Doskonały, wilgotny placek z rabarbarem i chrupiącą bezą na wierzchu. Najlepszy jest podawany jeszcze na ciepło... Nawet Mąż jadł ze smakiem, a to już jest coś.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12 kawałków

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
ciasto:
175 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
cytryna
280 g mąki
1/2 zwykłego opakowania proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki mleka
750 g (3/4 kg) ładnego rabarbaru
beza:
160 g cukru
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
szczypta cynamonu

Opis przyrządzania:
Dużą tortownicę smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia i jeszcze raz smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym 3 żółtka (białka zostawiamy do zrobienia bezy).
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy, po czym ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy ją do masy.
Przesiewamy razem mąkę, proszek i cynamon i po trochu dodajemy do masy, cały czas ucierając. Dolewamy mleko (na przemian: trochę mąki, łyżka mleka). Dobrze utarte ciasto przekładamy do przygotowanej formy.
Rabarbar obieramy z wąsów, myjemy, wycieramy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Rozkładamy na cieście.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę. Po trochu dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gęsta, gładka i lśniąca. Dodajemy mielone i posiekane orzechy oraz cynamon i delikatnie, acz starannie, mieszamy metalową łyżką. Wykładamy pianę równą warstwą na rabarbar, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut - beza powinna zrobić się chrupka, a ciasto, które będzie widać po bokach, powinno być wyrośnięte i przyrumienione.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podajemy na ciepło, ale zupełnie wystudzone też jest doskonałe.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024