Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-zapiekany-z-jogurtem-i-pesto
Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto
Zdrowe, niskokaloryczne danie (zwłaszcza, jeśli użyjemy odtłuszczonego jogurtu), a przy tym smaczne, co nie zawsze idzie w parze. Dzięki ochronnej warstwie sosu dorsz nie wysycha w piekarniku i pozostaje soczysty.
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 łyżek naturalnego jogurtu
4 łyżki czerwonego pesto (ze słoika)
2 łyżki siekanej natki
4 filety z dorsza bez skóry (każdy o wadze 150-200 g)
2 łyżki siekanego koperku
Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mieszamy starannie jogurt z pesto, dodajemy natkę oraz sól i pieprz do smaku. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierem kuchennym i układamy w płaskim żaroodpornym naczyniu. Polewamy jogurtowym sosem tak, żeby wszystkie porcje ryby były nim pokryte. Wstawiamy rybę pod grill, czyli opiekacz, na jakieś 5-7 minut (w zależności od grubości filetów), aż będzie upieczona (sprawdzamy, wycinając kawałeczek ryby w najgrubszym miejscu). Posypujemy koperkiem i natychmiast podajemy, np. z zieloną sałatą.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024