Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-z-musztardowa-skorka
Dorsz z musztardową skórką
Jeszcze nie próbowałam - w domu tylko ja jadam musztardę - ale wygląda ciekawie.
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 małe ziemniaki
4 cebulki dymki
2 łyżki masła
2 łyżki dobrej gruboziarnistej musztardy
2 łyżeczki tartego chrzanu (ze słoika)
4 porcje filetów z dorsza (każdy o wadze do 200 g)
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy starte ziemniaki na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie odciskamy w ściereczce, po czym rozkładamy cienką warstwą, żeby ziemniaki dobrze obeschły. Dymki obieramy z przywiędłych liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy ziemniaki i dymkę i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż zaczną się rumienić, czyli jakiś kwadrans. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i chrzan, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza myjemy i osuszamy, układamy w sporym naczyniu do zapiekania. Solimy, a na wierzchu rozkładamy przyprawione ziemniaki. Dokoła wlewamy wino i wstawiamy rybkę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podajemy z sałatą i jakąś jarzynką - może brukselką?
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024