Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-z-cykoria-miodem-i-kaparami

Dorsz z cykorią, miodem i kaparami

Ryba i duszona cykoria w nietypowym słodko-słonym sosie. Raczej dla kulinarnych liberałów, ale - wierzcie mi - zaskakująco smaczne danie.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 grube porcje filetów z dorsza (bez skóry)
masło
8 małych cykorii
2 łyżki drobnych kaparków
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki do ozdoby

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy rybę z obu stron, aż będzie lekko przyrumieniona i usmażona aż do środka (sprawdzamy na jednym z filetów). W tym czasie obieramy cykorie z wierzchnich liści, przycinamy u podstawy, myjemy i kroimy na pół. Drugą patelnię stawiamy na ogniu, roztapiamy w niej łyżkę masła i wkładamy cykorię. Smażymy z obu stron na rumiano, po czym zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut, co jakiś czas przewracając. Cykorie zasadniczo uduszą się we własnym sosie, ale być może trzeba będzie dodać odrobinę wody. Uduszone cykorie przekładamy na półmisek, na cykorii kładziemy rybki. Na patelnię po dorszu wkładamy kolejną łyżkę masła, wrzucamy kapary i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Szybko zagotowujemy, mieszając. Sosem polewamy rybę na cykorii, dekorujemy listkami drobnolistnej natki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024